понеделник, 23 май 2011 г.

Храната-история

Здравейте,реших споделя моите знания за пълноценното хранене и здравето. Все пак няма по ценно от здравето и то не може да бъде купено с всичките пари на света.
В годините до втората световна война редица проучвания и анкети разкриват бедното хранене,сега ще обясня,различните видове постения са причинявали на човешкия организъм трайно обедняване на белтъци и витамини ,в края на 19в. и началото на 20в. може да се прочете,че в различните райони на България главна храна са хлябът и фасулът,следва лукът и пиперът,зелето и празът. През "блажните дни" сиренето е една от всекидневните храни. Рядко се е консумирало мляко,масло,яйца а още по рядко месо. Твърде нерационални са били сезонните колебания в храненето. При това през неработния зимен сезон нашето население(предимно селско) е консумирало доста по-високо калорийна храна(свинско месо и сланина). Обратно през лятото когато се е работило много и е имало тежък физически труд,храната се е състояла от хляб таратор,айрян,мътеница,ошав от джанки или сини сливи и диви вишни, и зеленчукови супи.
Обяснимо е ззащо в миналото се ширеха болестите на мизерията-туберколоза,авитаминози,животоопасни инфекции,физическото развитие на децата и младите изоставаше а сред децата се наблюдаваха рахит и дистрофии. Характерна за ония години е неравномераността в производството на хранителни продукти. Дунавската равнина, Добруджа.равна Тракия през лятото и есента се претрупвали с житни храни,плодове и зеленчуци,докато планинските райони страдали от липсата на тези продукти, липсвали пресните продукти през зимата и в ранна пролет и това е биловайна причина за витаминни недоимаци.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница